Sokakta Yardım Toplamanın Prosedürü Nedir?
Sokakta yardım toplayan kimseler oluyor. Bu işlemin resmiyette nasıl uygulandığını bilmekte fayda var. Elbette yardım yapacağımız kişi, kurum ve kuruluşun yardım toplamak için bir dayanağı vardır. Aksi durumda yardım toplayanların bu şekilde sokağa dökülmesi kargaşaya neden olur. Stant açıp sokakta yardım toplayanlar var. Elbette yetkili merciinin bu şekilde yardım toplayanlarla ilgili vatandaşı bilgilendirip, bilinçlendirmesi gerekir.
Sokakta Stant Açıp Yardım Toplamak
Özellikle son zamanlarda bir çoğumuzun dikkatini çekmiştir. İnsan kalabalığının olduğu yerlerde SMA hastaları için stant açılıp, anonsla yardım toplanıyor. Bildiğimiz gibi SMA kas hastalığıdır. Kaslarda küçülmeye neden olduğu için zamanla kaslar görevini yapamaz hale geliyor. Oysa bütün vücudumuz kaslarla kaplıdır.
Birden bire Beyazıt meydanı, Eminönü ve metrobüs durak güzergahlarında yardım toplayanların sayısının artması basına da yansıdı. Televizyon ve radyoda yetkili ve etkili kimseler basın açıklaması yapıyor. Veya spiker yetkili kimselerle canlı yayında röportaj yapıyor. Ancak zihin karışıklığı devam ediyor. Zira açıklamalara bakılırsa devlet SMA HASTALARINA ilaç desteğinin yapıldığını, hastalık tedavisinde kullanılan etkili ilaçların devlet tarafından karşılandığını söylüyor. Bunun yanında tedavide henüz test aşamasında bulunan ilaçları devletin karşılamadığını da ilave ediyor.
Sonuç olarak bir sorun var ve devlette bu konuda üzerine düşeni yapıyorsa, bu hareketlilik neden oluyor.
Yardım Toplamak İçin İzin Almak Gerekiyor mu?
Dernek veya STK olarak değil de bireysel olarak sokaklarda yardım toplanması arttı. Gençler stant kurup, profesyonelce hazırlanan anonsla sabahtan akşama kadar SMA hastası için yardım topluyor. Genç kimselerin bireysel olarak yani kişi adına yardım toplamasını Beyaz Masaya sorduk. Zira ülkenin en ücra bir köşesindeki kişi adına, Beyazıt meydanında SMA hastasına yardım toplanması dikkat çekiyor. Oysa böyle bir organizasyon yapmak kolay olmasa gerek. Oysa geneli ilgilendiren bir sorunun bireysel olarak çözülmeye çalışılması pek de muteber değil.
Elbette maddi imkanı olmayan bir kimsenin hasta olduğunda çözüm aramasını yadırgayamayız. Mümkün mertebe bu şekildeki insanlara yardımcı olmamız hepimizin vazifesi. Ancak böyle bireysel hareketlerin denetlenmesi ve suiistimal edilmemesi de gerekir. Zira en değerli “güven” duygumuz körelmemelidir.
Sokakta stant ve anonsla yardım toplamak için izin ve denetimin nasıl olduğunu Beyaz Masaya sorduğumuzda kısa sürede dönüş yaptı. Konunun kendi sorumluluk alanında olmadığını belirttiler. Konun T.C İstanbul Valiliği (0212 455 59 00) bünyesinde olduğunu da belirterek irtibat numarasını verdiler.
Bu şekilde yani geneli ilgilendiren soru ve sorunlarda telefonla bilgilenmek zor ve meşakkatli bir durumdur. Ayrıca sadece bilgi alan kimse bilgilenir. Oysa uzun zamandır artarak çoğalan yardım toplama işleminin usul ve erkanının kamuoyuyla da paylaşılması yerinde olacaktır. Elbette yardım toplayanlar izin kapsamında yardım topluyordur. Bununla beraber vatandaşın bu konuda içinin de rahat etmesi gerekir. Bu şekilde kamuyu ilgilendiren STK çalışmalarının işleme şeklinin de tanıtılması gerekir.
Bizim burada bilgilenmek istediğimiz konu;
Yardım toplayacak kimse kimden izin alıyor ve yardım toplayanları kim denetliyor. Bu kimselere yardım edeceğimiz zaman nelere dikkat etmeliyiz. Zira yardım etmemiz ne kadar önemli ise, yardımın yerine ulaşıp ulaşmadığı da bizim için önemlidir. Zira yardım bekleyen kimsenin mağdur olmamasını isteriz.