Metrobüs ve Yürüyen Merdivenlerı
Metrobüs ve yürüyen merdivenler, ulaşımda yolculara büyük kolaylık sağlıyor. Bunu inkar edemeyiz ama takdir edebiliriz. Elbette toplu taşımanın önemi ulaşımın hızlı olmasıdır. Ancak yaşlı veya engellinin Metrobüse rahat ulaşımı da önemlidir. Ne var ki sık sık karşılaştığımız sorunlardan biri tamirat ve tadilatların sık olup, uzun sürmesidir. Bu durum yaşlı ve engelliyi zora sokuyor. Yetkililer arızalı yürüyen merdivenin önüne bariyer ve uyarı levhasını koyuyor. Bunu da çözüm gibi görüyor. Bazen yürüyen merdivenlerin tamirat süresi o kadar uzuyor ki, artık merdivenin varlığını unutuyoruz.
Zeytinburnu tramvay durağında indim, Metrobüs durağına gidecektim. Gel gör ki yürüyen merdiven gene arızalıydı. En son arızası aylarca sürmüş, bir kaç defa Beyaz Masaya şikayet yazdığımızda tamiri ancak o zaman oldu. Merdivenleri zorlanmadan çıksam da peşimden gelen yaşlı kadın elli arkasında merdivenleri çıkmak için epey çaba harcadı.
Metrobüsün Dışı Yakıyor, İçi Nanay
Yürüyen merdivenleri zorlanmadan çıksak da Metrobüse varmamız kolay olmadı. Zira havanın yağışlı olması ve tedbirsiz yola çıkmamız hızımızı kesti. Sonunda Metrobüse gelip binebilmiştik. Pazar sabahı ve havanın yağmurlu olması yolcuların sayısını etkiledi. Genelde Metrobüse zar zor binebiliyoruz, oysa sakin şekilde binebilmemiz bize iyi geldi. Her ne kadar ayakta kalsak da toplu taşımaların faydası hızlı ulaşımdı.
Metrobüs iç dizaynı ve Yürüyen Merdivenler özellikle yaşlı ve engelli yolcuları olumsuz etkiliyor. Metrobüsün her zaman ön veya orta kapısından bindiğim için kalabalık da olsa yolculuğum rahat geçerdi. Zira o kısımdaki tutamaklar ve tekli koltukların arkası tutunmak için güzeldi. Ancak Metrobüs hareket etmek üzere olduğu için ancak arka kapısına yetişebildim. Her ne kadar bindiğime pişman olduysam da orta veya ön tarafa geçemedim. Zira oturma koltuklarından dolayı koridor o kadar dar ki bırakın birinin yanından geçmeyi, bir kişi bile zor sığıyordu. Bir de kilo sorununuz varsa vay halinize. Sırtınız koltuktaki yolcuya dayalı olduğunda göbeğiniz diğer koltuktakini rahatsız edecektir. Hangi mantıkla; bu kadar dar koridor yaptıklarını anlayamadım. Oysa Metrobüs gıcır gıcır yenilik ve temizlik kokuyordu.
Metrobüste Yolcunun Rahatı Düşünülmüyor
Hadi koridorun darlığını anladık ve bir tarafa bıraktık diyelim. Ancak koltukların o kadar yüksekte olmasını nasıl anlayacağız. Özellikle hafta arası sabah ve akşamları yolcu yoğunluğunda bunun nasıl bir sorun olacağını düşünmek istemedim. Koridorda mecburen yan duruyorsunuz, zira yüzünüzün aracın gidiş istikametine bakması mümkün değil, zira sığmazsınız. Yan durduğunuzda bir de boyunuz 1.60 veya 1.70 arasındaysa Çin işkencesine hazır olun.
Düşünün, koltukta oturan çok değil seksen kiloluk bir kimse sizde 1.60’lık bir bayansanız ne olur. Yüzünüz daha doğrusu vücudunuz oturana değecek kadar yakın olur. Bu da iki tarafı rahatsız edecek bir durum. Bunun yanında oldukça yükseğe ve içeri doğru konan el tutamakları da başlı başına muamma. Tutamakların koridora doğru olması gerekirken oturan yolcu tarafına yapılması çok tuhaftı. Zaten 1.60’lık bir kimsenin onları tutması mümkün değil. Oysa koltuklar sırt sırta bir birine yapışık olduğu için oradan da tutunamazsınız. Hâsılı kelâm Metrobüsün yeni olmasına rağmen, iç dizaynı ayaktaki yolcu için rezalet olmuş.
Biraz ortada duran yolcu durağa gelip ineceği zaman, oturanlara sürtünmeden geçemiyor. Ne düzgün şekilde tutamak ne de yolcunun geçebileceği koridor var. Buraya kadar sorunu anlattık. Bitti mi? Elbette bitmedi. Yeni tasarım bir Metrobüste hareket halindeki araca; dışarıdan gelen ses yolcuları oldukça rahatsız ediyor. Birde üstten ısıtmanın çıkardığı o gürültülü üfleme sesi tam bir fecaat.
Her Konuyu Şikayet Etmek Hizmetleri Sıradanlaştırıyor
Beyaz Masaya şikayet etmedim, zira alacağımız cevap belli. Araçlarımız 2001/85/AT standardına uygun şekilde ihale ediliyor, kuruntu yapmayın. Araçlar standarda uygun ama yolcu taşımaya uygun değil, bunu da belirtelim.
Ziyaretimi yaptıktan sonda otobüs yolculuğu yaparak tekrar Altunizade durağına geldim. Alışkanlık gereği yürüyen merdivene yöneldim. Telefonla konuştuğum için dikkatim dağınıktı ve çarpma sesiyle kendime geldim. Zira Altunizade durağındaki yürüyen merdivenin önünde de bariyer vardı ve “Arızalı” ibaresi yazıyordu. Bir günde iki arızalı yürüyen merdivene denk gelmek biraz tuhaftı.
Kadıköy’e gidip gelmek için Özel Halk Otobüsüne bindim. Tuhafıma gitti, araç çok yeni olmasa da temizdi. Bunun yanında otobüsün koridoru da oldukça genişti. Rahatlıkla iki kişi sırt sırta koridorda durabilirdi. Aracın koltukları da ayaktaki yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde alçaktı. Aklıma Metrobüste dar koridordaki yolculuk geldi. O Metrobüs standartlara uygunsa bu otobüs nasıl bir standarda tâbiydi. Metrobüse inip/binmek için dar koridorda cambazlık yapmamız gerekiyor. Halk Otobüsünde ise manzarayı seyrederek rahat seyahat edebiliyorsunuz.
Sonuç ve Genel Değerlendirme
Netice itibarıyla standardımız var ama standardımızın da standardı olmalı. Zira kağıtta yazan prosedür ile yolcunun fiiliyatta yaşadığı sıkıntı ve stresin örtüşmesi lazım. Yöneticilerden istediğimiz standardın sadece kağıt üzerinde değil aynı zamanda onu kullanacakların fikrinin de alınmasıdır.