E İmza ve yaşanan sorunlar zamanımızın teknolojik gelişmesiyle çelişiyor. Zira teknik gelişmeler o kadar abartılıyor ki oturduğumuz yerden sanki Mars’a gidip gelebileceğiz. Oysa ki yaşantımız bir kaç rötuştan öte gidemiyor, klasik şekilde devam edip gidiyor.

E İmzayı Aktif Etmek Bu Kadar Zor Olmamalı

Şirket yetkilisi ihtiyaca binaen E İmzaya ihtiyaç duydu. PTT kanalı ile E İmza almak biraz daha teferruatlıydı. PTT ‘den E İmza almak için öncelikle ön başvuru yapıyorsun, akabinde evrakları ve formları tamamlıyorsunuz. Sonrasında şirket yetkilisi şubeye giderek E İmzasını alıyor. Elbette şirketler için gerekli bulunan KEP adresini de ancak E İmza ile alabiliyor.

Elektronik posta adres bulmayı kolaylaştırıyor.
Elektronik Posta

E Tuğra Kanalıyla E İmza Nasıl Alınıyor

Şirket müdürü E İmza almak işin tavsiyemiz üzerine E Tuğra firmasının İstanbul’daki şubesine giderek USB girişli E İmza cihazını alıyor. Aynı zamanda aynı firmadan KEP adresi başvurusu da yapıyor. E imza aktif olduğunda web üzerinden KEP adresi de aktif ediliyor.

Şirket müdürü USB belleği E Tuğra firmasından alarak doğruca muhasebecisine geliyor. Zira teknik manada yapılması gereken bazı işlemler var. Kendisinin yapamayacağını düşünerek teknik destek olarak muhasebecisini seçiyor. Bu kimse her ne kadar ihracat yapıyor ve farklı iki lisanı ana dili gibi konuşuyor olsa da teknik manada bu hayattan uzaktır. Muhtemelen E imzayı aldığında alternatif teknik destek sunulmadığından soluğu muhasebede alıyor.

E İmza Aktif Etmek Zor Oluyor

USB bellek şeklinde Elektronik İmza ve bir de A4 boyutunda kurulum kılavuzuyla müşteri muhasebeye geldiğinde söylediği tek şey “Aktif edilecekmiş!” Kulağa oldukça basit gelmesine rağmen meşakkatli bir yola girdiğimizi bilemedik. Zira E-Tuğra firmasının müşteriye verdiği broşüre göre cihazı bilgisayara takıyorsun ve sadece ilerle, ilerle diyerek kurulumu tamamlıyorsun. Bunun dışında broşürde her hangi bir açıklama veya bilgilendirici not yoktu.

elektronik imza aşamaları
E İmza

Elektronik İmza Aktif Etme Aşamaları

Elektronik imza cihazını bilgisayara takarak işleme başlıyoruz. Bilgisayar; takılan cihazı algılıyor ve kuruluma başlıyor. Öncelikle E-Tuğra web sitesinde arif kimsenin anlayacağı şekilde “E İmza Güncelleme” butonu var. Sanki daha önce kurulum yapıldı ve şimdi güncellemesi yapılacak gibi anlaşılıyor.

E İmza Kurulumu

Arif olduğumuz için o butona tıklayarak güncelleme yapmasak da kurulumu yapıyoruz. En nihayetinde ilerle butonu ve TC numarasını yazdığımızda “Aktif Kullanıcı Yok” gibi karşılama ile ilk rauntta ters köşeye düşüyoruz. Oysa açıklayıcı broşürde böyle bir ifa de yoktu.

Teknik Destek Açıklayıcı Bilgi Vermelidir

Kurulumu tamamlayamayınca web sitesindeki teknik destek hattını arıyoruz. On birinci sıradayız ve yarım saat kadar telefonda bekliyoruz. Telefon elimizde, müşteri karşımızda ve bir yığın yapılacak işimiz var. Biz telefonda sıranın bize gelmesini bekliyoruz. Karşı taraf telefonu açamadan telefon kapanıyor. Teknik servis yerine web sitesindeki sabit telefonla şansımızı deniyoruz. Şaşırarak afallıyoruz, hiç beklemeden telefon açılıyor ve yaşadığımız sorunu söylediğimizde aldığımız cevap;

-Üyeliğiniz henüz aktif değil, onayda. Onaylandığında o aşamayı geçeceksiniz.

Verilen broşürde böyle bir açıklama yazmıyor. Neden yazmadığını merak etmiyoruz, zira ülkemizdeki genel uygulamaya bu firmada uyuyor ve düzeni bozmuyor.

Üyelik Aktif Olduğunda Sorun Çözülüyor mu?

Bir kaç saat bekledik ve üyeliğimiz aktif oldu. TC numarasını yazdığımızda kurulumda takıldığımız aşamayı geçebildik. Sonrasında bir süre düşünen bilgisayar; ne yazık ki bize yine yan çizdi. Bu sefer 65 veya 64 gibi kod hatası verdi. Bir kaç defa denememe rağmen, hata düzelmedi tekrar takıldık. Sonuçta istemeyerek de olsa teknik destek bölümünü tekrar aradık. Nasıl denk geldiyse önceki gibi yine on birinci sırada beklemeye başladık. Yaklaşık kırk dakika sonra karşı taraftan çığlığımıza yanıt geldi. Ancak teknik servis elemanının sesindeki bezginliği fark etmemek mümkün değildi. Elektronik imzayı aktif ederken kod hatası aldığımızı söylediğimizde daha hata kodunu söylemeden karşı taraf bana hata kodunu söyledi. Demek bir çok kimse aynı hata yüzünden arıyor.

Ancak broşürde böyle bir hata kodu ve çözümüne ilişkin bilgilendirme yoktu. Teknik destek temsilcisi kısa bir açıklama yaparak, web sitesinin sağ üst köşesinde teknik destek talep yerinin olduğunu söyledi ve işlemi oradan devam ettirmemizi istedi. Elbette kırk dakika beklemenin sonunda sağ üst köşede teknik talep yerinin olduğunu öğrendik. Oysa kurulum için verilen broşürde sadece ilerle seçenekleri vardı, bunlarla ilgili bir açıklama da yoktu.

Web Sitesi Destek Bölümü Gözden Geçirilmeli

Sağ üst köşedeki teknik destek bölümündeki talep edilen bilgileri doldurarak, teknik destek talebinde bulunduk. Anında bir link ve uzaktan bağlantı programı paylaşıldı bununla bizim bilgisayara bağlanıp sorunu çözecekler. Küçücük, minnacık bir programı indirdik ve yönergedeki gibi tıklayıp sorunumuzu çözeceğiz. Elbette bunun hayali dahi güzeldi. Ancak minnacık programı indirdiğimiz halde ne oynayan vardı, ne de kaynayan. Program çalışmıyor, teknik bölüme programın çalışmadığını ilettik. Aldığımız cevap ve bizim önerimiz çok manidardı. Teknik servis elemanı;

Programın çalışması gerekiyor, eğer program çalışmıyorsa sorunun bizim bilgisayardan kaynaklandığını söyleyerek tarihi bir açıklamada bulundu. Ancak çözüm önerisi sunmadı. Elbette zaman zaman muhasebe programı veya farklı yazılımlarla ilgili sorun yaşıyoruz. Bu durumda uzaktan bağlantı için sık sık Alpemix veya Anny Desk gibi programları kullanıyoruz. E-Tuğra teknik personelinden sorunun bu programlarla çözülmesini istedik, kabul edilmedi. Onların kullandığı programda bizde çalışmadı. Bu durumda kilitlendik. Hem dilimiz hem de elimiz, kilitlendi. Söz gümüşse sükût altındır diyerek sadece sustuk.

Muhasebeci Her Şeyi Bilmeli mi?

Müşterinin bir an önce işinin çözülmesini bekleyen tavrı, bizde ise çözümsüzlüğün çözülmesi gerektiği dürtüsü vardı. İsteksiz olarak oturduğum yerden kalktım ve arızalı olduğu için çok nadir kullandığımız başka bir bilgisayarı açarak on dakika kadar bilgisayarın kendine gelmesini bekledim. Elektronik imza cihazını bilgisayara takarak önceki işlemleri tekrarladım. Bilgisayar çok ağır çalıştığı için her işlemde bilgisayarın işlemi tamamlamasını bekledim. Elbette bilgisayar kağnı gibi işlese de hata kodu vermeden Elektronik imzayı aktif edebildim. Bir şeyi başarmanın haklı gururunu yaşayacaktım. Ama yaşayamadım. Zira bu işlemden sonra AYNI FİRMADAN satın alınan KEP adresinin de aktif edilmesi gerekiyordu.

KEP Adresini Aktif Etmek Başarı mı?

Aynı firmadan KEP adresi de satın alan firma sahibi beklemeye devam ediyor. Ama nereye kadar. Elektronik imza curcunasından sonra, KEP adresi curcunası başladı. Ne sitesinde ne de açıklayıcı broşürde bilgiye ulaşamadığım için tekrar teknik servis bölümünü aradım. Ne hikmetse her aradığımda on birinci sıraya denk geliyordum. Bir süre bekledim ve beynimde şimşek çakınca telefonu kapattım. Tekrar firmanın sabit numarasını aradım, zira telefonlara bakan bayan teknik servisten daha fazla yardımcı oluyor ve yönlendiriyordu. Telefona bakan bayan önceki gibi gayet akıllıca ve yönlendirici cevaplar verdi. Kısa süre bekleterek sistemden KEP adresimizin aktif olup olmadığını kontrol etti.

-Sistemde KEP adresiniz henüz onaylanmadı, onaylandığında telefona ve mail adresinize bilgi gelecek

dedi ve sonrasında yapmamız gerekenleri anlaşılır şekilde izah etti. Elbette gün içinde beklememize rağmen beklenen mesaj ve mail gelmedi. Ancak ertesi günü gerekli bilgilendirmeler geldi.

KEP Adresinin Aktif Edilmesi Daha Kolay Oldu

Her ne kadar teknik servis elemanı değil de sabit telefona bakan sekreter son aradığımızda bizi yönlendirse de dalgınlıkla PTT KEP üzerinden işleme devam etmeye çalıştık. Oysa müşteriye verilen broşürde bu konularla ilgili bilgilendirme olmadığı için her sorunda ilgili birimi aramaz iki tarafı da yoruyordu.

Sonuçta KEP adresi resmi kurumundur, düşüncesiyle böyle bir hata yaptık. En nihayetinde yanlışlığı fark edilip sorunu çözebildik. Sonuçta mutlu sona ulaşılsa da iş yoğunluğunda bizimle alakası olmayan bir iş için üç saate yakın zamanımızı heba ettik. Müşteri kazandı, E İmzayı satan firma kazandı biz ise kazananları seyrettik.

Hizmet veren firmaların teknik destek konusunda katı tutumdan ziyade daha esnek olmaları gerekiyor. Her müşteriyi ilk okulu bitirip teknik bilgiden yoksun biri gibi görüp ONA GÖRE yönlendirme yapmalıdır. Elbette maksatları mal veya hizmeti satıp bir köşeye çekilip seyretmek değilse.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]