İstanbul Güngören ilçesinde yakın zamanda belediye çöp konteyner ile ilgili yeni bir uygulamaya başladı. Belediye her sokağa belli aralıklarla çöp konteyneri koyarak çöpleri bu şekilde topluyor.

İnsanın olduğu yerde hayat vardır ve hayat bulunan yerde de tüketim oluyor. Toplumumuzda evde yemek yeme kültürü olduğu için de evlerden oldukça fazla atık çıkıyor. Elbette bunların sorun oluşturmadan toplanması güç, zahmetli ve maliyetlidir. Bu bakımdan her ne kadar çöp toplama işi belediyenin vazifesi olsa da vatandaşa da görev düşüyor.

Çöpün türüne göre belirlenen çöp konteynerleri geri dönüşeme katkı sağlıyor.
Çöpün Cinsine Göre Konteynerler

Yaşanan sorun; Belediye çöp konteynerlerini belli aralıklarla sokak içlerine bıraktı. Elbette ülkemizde özellikle şehirlerde çarpık kentleşme olduğu için binalar düzensizdir. Hâlâ da aynı uygulama devam ediyor. Bodrum, yarı bodrum veya bahçe katta oturanlar burnunun dibinde çöp konteynerinin olmasını istemez. Özellikle evsel atıkların çıkardığı koku ve oluşan kötü görüntü hoş değildir. Bunun yanında zaten araçların park sorunu ayyuka çıkmışken sokak aralarına dağıtılan çöp konteynerleri sorun oluyor. Aracını, bırakın kendi kapısını bulunduğu sokağa dahi bırakamayan araç sahibi deli koyun gibi dolanıp duruyor ki aracını park etsin.

Çöpün Toplanması Önceden Nasıldı?

En nihayetinde sokak aralarına bol miktarda çöp konteyner koyma uygulamasından önce akşam saat 19:00′ da her apartman sakini çöpünü apartmanının önüne koyardı. Çöp arabası ve görevliler sokakları dolaşarak çöpleri toplardı. Gündüz sokağa çöp atılmaz ve kimse de bu durumdan rahatsız olmazdı. Önceleri haftanın üç günü dolaşan çöp arabaları, daha sonra her gün dolaşmaya başladı. Bunun yanında kimsenin rahatsız olmayacağı yerlerde çöp konteyneri olurdu. Özel durumu olup çöpünü atmak isteyenler de çöpünü oraya atardı.

Yeni uygulamayla, yani her sokağın belli kısımlarına konan çöp konteyner uygulaması vatandaşın bazen kavga etmesine neden oluyor. Belediyeni doğaçlama bıraktığı çöp konteynerinden rahatsızlık duyan vatandaş gece veya gündüz çöp konteynerini kendisinden uzak binanın önüne itiyor. Haliyle nasıl kendisi rahatsız oluyorsa çöp konteynerini götürdüğü bina sakini de aynı şekilde rahatsız oluyor. Ve zaman zaman ağız dalaşıyla tansiyonlar yükseliyor. Veya aracını park edecek vatandaş yer park yeri bulamadığında, çöp konteynerini gelişi güzel bir yere iterek aracını park ediyor.

Çarpık kentleşme olmadığında her binanın çöp konteyneri koyacağı bölüm olabilirdi.
Binanın Çöp Konteynır Bölümü
  • Sıcak havalarda veya sair dönemde çöpten oluşan koku
  • Aracına park yeri bulamayan araç sürücüsü bu durumdan memnun değil.

Sokak içine bırakılan çöp konteynerleri sorun olmaya başladığında durumu Beyaz Masaya ilettik. Cevabı bildirim geldi. Konunun; Büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında olmadığı ve sorunun ilçe belediyesine iletildiğiydi. Kısa bir zaman sonra da ilçe belediyesinden de sorunun çözüldüğüne dair bir bildirim geldi. Sorunun çözüldüğünün bildirilmesine rağmen nasıl çözüldüğü hakkında en ufak bir bilgimiz veya buna dair bir emare yoktu. Zira çöp konteynerlerinin konmasından sonraki curcuna aynen devam ediyordu. Bir gün beynimde şimşekler çaktı ve belediyenin sorunu nasıl çözdüğünü keşfedebildim. Şaşkınlıktan ağzım açık kaldı. Böyle çözümü nasıl fark edemedim, kendime kızdım.

İnsanlar Çöp Konteyner Uygulaması Yüzünden Kavga Ediyor

Oysa yine insanlar çöp konteynırı yüzünden ağız kavgası ediyor, yine aracına park yeri bulamayan, çöp konteynerini gelişi güzel yere itiyordu. Aslında belediye sorunu çözmüş ama vatandaşın bundan haberi olmadı, elbette buna şaşırmak lazım. Evet çözüm olarak çöp konteynırlarının tekerleklerine çocuk arabalarındaki gibi bastırmalı kilit konduğunu fark ettik. Onu kapattığınızda tekerlekler dönmeyecek ve vatandaşta bu yüz tonluk(!) çöp konteynerini yerinden oynatamayacak. Fikir güzel ama her türlü insanın yaşadığı bir ortamda bunun çözüm olacağını düşünmek pek de inandırıcı değil. En azından Belediye çöp konteynırlarının yerini belirleyip oraya zincirle sabitlese daha mantıklı olurdu. Çözüm olarak görülen tekerlek kilidi komik olmaktan öteye gidemiyor.

Oysa Avrupa da özellikle Almanya’da çöplerin atılacağı yerler bellidir. Hem de çöpün cinsine göre geri dönüşüm olacak malzemelerle, gıda türü çöplerin aynı yere atılması yasaktır. Hatta elektronik eşyaların çöpe atılması tamamen yasaktır. Almanya’da çöpün geri dönüşüm oranı %60 (yüzde atmıştır). Eğer çöpünü ayrıştırmadan karışık olarak konteynere atan tespit edilirse para cezası var. Bunun yanında sorumlu tespit edilemediğinde hangi apartmandan atıldıysa ceza o apartmana kesiliyor. Ve her bina sakini kesilen cezaya ortak oluyor.

Elbette bu konu detaylı ve ciddi şekilde incelenip değerlendirilmesi gereken bir konu. Oysa bizim buradaki serzenişimiz yaşanan olumsuzluğun dillendirilmesidir. Ne diyelim biz sadece söyleriz, sonrasında sükut ederiz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]